Crònica jornada Alcoi

La Universitat Politècnica de València acollia al Campus d’Alcoi, conjuntament amb la Fundació Nexe, el IV Workshop d’Economia Valenciana. Aquestes jornades constarien de dos dies d’activitats repartides entre els municipis d’Alcoi i Ontinyent el dies 17 i 18 d’Octubre. La primera de les jornades, celebrada a l’edifici Carbonell del Campus d’Alcoi s’inaugurava amb la presentació de l’acte per part de Manuel Expósito, amfitrió i president del Comitè Organitzador, acompanyat per Miquel Lorente López, Director General d’Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana; Begoña Cantó Colomina, Subdirectora de la Jefatura d’Estudis del Campus d’Alcoi de la UPV i Alberto Belda, Regidor d’Ocupació d’Alcoi.

El Director General d’Economia Sostenible feu un repàs de la trajectòria de la industria valenciana els últims 20 anys. Un procés en el que, tot i presumir d’un teixit un industrial sòlid a inicis de mil·lenni, van aparèixer febleses derivades del fort impacte de la Crisis de 2008, però del que podem extraure aspectes positius pel futur, acompanyats de propostes socials i sostenibles per la industria valenciana. A més, tot açò deuria anar precedit de 4 premisses clares marcades per l’administració de la Generalitat Valenciana: una nova estratègia que millore i estenga la formació per als nous treballadors de la industria, una millora del reconeixement de la Denominació d’Origen territorial que suposaria un augment del valor afegit al producte final, l’adequació de l’estructura com a empresa socialment responsable i, per últim, la transformació activa del teixit empresarial cap a noves entitats digitalitzades i sostenibles. Dins d’aquest context, Alberto Belda va emfatitzar, a l’hora de fer front al procés de canvi de l’empresa tradicional cap a les noves tecnologies, la importància del nexe universitat-empresa, per afavorir la transmissió de coneixements generats a la universitat – presumiblement actualitzats – cap a l’empresa, i la possibilitat d’adquirir experiència al mon de l’industria per als estudiants i investigadors. Aquesta primera intervenció acabà amb Begoña Colomina Cantó oferint una visió panoràmica de la actual situació de la Economia Sostenible al País Valencià, dels seus principals agents i actors, i dels principals assoliments als darrers anys.

Les activitats matineres continuaren amb una doble Sessió de Comunicacions, on es tractaren tot tipus de temes, d’allò més variat, però mantenint sempre una aplicació i relació amb la realitat econòmica valenciana. Els temes més cridaners i, a més a més, guanyadors dels premis Caixa Popular entregat a la fi de la jornada, foren «Una aproximació al procés innovador del clúster del vi de la província d’Alacant a través de l’estudi de la seua xarxa interorganitzativa», presentat per Andreea-Elena Fotă, «El districte industrial resilient com objectiu de política industrial» Antonio Fuster i «Recomanacions per una definició més precisa dels límits del clúster» presentat per Xavier Molina Morales i recollit per Luis Martínez Cháfer.

De vesprada va tindre lloc la primera Taula Rodona, que plantejava als ponents la qüestió de la Sostenibilitat, economia circular, empresa digital…reptes presents per a un millor futur de la indústria valenciana. Amb la fi d’aportar una resposta des de la perspectiva empresarial – i sostenible – als reptes plantejats participaven: Luis Gonzalez, representat d’ACTECO, qui feu un recull sobre models d’economia circular, i de les opcions de reciclatge a la vida dels plàstics; Pablo Amorós, representant de la Marca Actiu, fou una demostració de les infraestructures i instal·lacions assumides per la seua entitat i dels reconeixements de sostenibilitat rebuts per institucions estatals i europees arrel de la concepció de la seu de la Marca Actiu com un parc tecnològic respectuós i altament digitalitzat; així ho feren també Ernesto Beltrán i Paqui Ferrer, que mostraren les realitats de les seues respectives entitats, Grupo Innova i Hilaturas Ferre, on l’adaptació de l’empresa a les noves exigències de l’economia – la sostenibilitat, l’economia circular, la digitalització…–  han jugat un paper important a l’hora de dur a terme l’activitat empresarial.

Per últim, Sonia Tirado, Directora General d’Innovació de la Generalitat Valenciana, aprofità per deixar clars, des del punt de vista de l’administració, quines eren les tasques pendents de les empreses (tot i reconèixer la bona labor realitzada per les entitats presents), com les universitats poden aportar el seu granet d’arena, rebent en contraposició, la oportunitat de participar de primera mà en els processos d’innovació i I+D duts a terme als instituts tecnològics, i l’important paper de l’administració com a vehicle conductor de les relacions entre totes les parts participants de l’economia valenciana.

La cloenda de la primera jornada tornà a reunir a Manuel Expósito, Xavier Molina i Sonia Tirado, per deixar les jornades en un breu parèntesi que es reprendria al dia pròxim, 18 d’Octubre, al Centre Cultural Caixa Ontinyent.