NOVES POLÍTIQUES EUROPEES PER A LA SOSTENIBILITAT
La sostenibilitat s’ha convertit en un objectiu social i econòmic sistèmic. No podem imaginar, ni pot existir, el nostre mon ni el País Valencià en un escenari insostenible. Certament la paraula ha perdut concreció i, de vegades, s’utilitza de forma banal i equívoca però, encara així, manté el seu significat com a meta irrenunciable, com l’únic camí per crear un planeta, i la nostra nació, vivible per la població humana. En aquest camí, la Unió Europea ja fa temps que ha optat per una progressiva política cap a la sostenibilitat, tot i què de vegades part de la població i dels agents econòmics no la comprenen o no la volen des de posicions ideològiques negacionistes, que neguen la realitat de les condicions ambientals necessàries per la vida humana.
Així, afortunadament per la població valenciana i el seu futur, la UE continua desenvolupant i promovent polítiques cap a la sostenibilitat que, no pot ser d’alta manera, afecten l’activitat econòmica i la gestió empresarial. Aquest IX Workshop d’Economia Valenciana es centra la seua atenció en les noves polítiques, concretades en directives de nova implantació, previstes per la seua implementació. Moltes directives i normatives sobre sostenibilitat previstes per la seua implementació en 2024 van a afectar directament al mon empresarial.
En matèria d’informació sobre la sostenibilitat està programada la transposició de la
Directiva CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) que regula la informació
empresarial sobre sostenibilitat, la Directiva ESRS (Environmental, Social and Governance
Reporting Standards) que estableix estàndards sobre transparència empresarial en els
àmbits ambiental, social i de governança i la Directiva CSDD sobre diligència deguda de
sostenibilitat corporativa, recentment aprovada, que aborda l’acció activa empresarial sobre riscos ambientals i compliment de drets humans per incorporar-los a la cadena de valor.
I al mateix temps, es preveu aprofundir en àmbits com la lluita contra el canvi climàtic i el
càlcul de l’empremta de carbó, també de les empreses, el control de pràctiques ambientals
enganyoses (com l’anomenat “greenwashing”) o que blanquegen pràctiques no sostenibles, així com també el control ambiental de productes importats per evitar pràctiques ambientals no acceptables en origen de les importacions (deforestació, ús de productes químics contaminants …).
Totes aquestes noves polítiques s’afegeixen a moltes altres ja en procés d’implementació
com la transició energètica amb conseqüències directes en el sistema de transports i
particularment en el disseny del Corredor Mediterrani.
Finalment recordar que, com sempre, els Workshop d’Economia Valenciana, pretenen
mantenir el debat al voltant d’aquests temes entre el món empresarial, l’institucional i
l’acadèmic. Professionals de les tres àrees posaran en comú idees, opinions i actuacions
que conviden als assistents a la reflexió i la prospectiva. Al mateix temps, novament cridem i animem particularment a especialistes, acadèmics i investigadors joves, que son els que hauran d’afrontar amb més decisió i participar més directament en els canvis que venen, a
presentar comunicacions participant així en el congrés, exposant-les i publicant en les actes que s’editarà posteriorment.