Premis

El III Workshop d’Economia Valenciana ha entregat els premis Caixa Popular a les millors investigacions, presentades en el marc d’aquest fòrum organitzat per la Fundació Nexe, la Universitat de València i la Càtedra d’Economia Valenciana de la Universitat Politècnica de València.

Amb l’entrega dels premis Caixa Popular, que aquest any compleixen la tercera edició, el Comité Científic del Workshop acompleix el seu objectiu d’incentivar la qualitat de les investigacions acadèmiques sobre l’economia i l’empresa valenciana. El  Premi Caixa Popular a la millor investigació està dotat amb 1.000 euros, i el Premi Caixa Popular a la millor comunicació d’un estudiant de doctorat està dotat amb 500 euros. En aquesta tercera edició, el premi ha recaigut per igual en tres investigadors.

Análisis de la financiación autonómica y la atención a la dependencia de 2009 a 2015. 

Autors: Guillem Rodrigo Callejón i Rafael Granell Pérez. 

Universitat de València.

Els autors fan un estudi de les fonts de finançament públiques de la Llei de Dependència durant el període comprés entre 2009 i 2015. Per a fer-ho, recorren a una anàlisi dels recursos per a finançar l’atenció a la dependència, destacant d’una banda la participació de l’Administració General de l’Estat i per una altra l’autonòmica. Seguidament es compara la part de finançament suportada per les autonomies amb els recursos addicionals introduïts en el Sistema de Finançament Autonòmic. S’observa com aquests recursos addicionals han sigut insuficients per a fer front a la part finançada per les autonomies. A més, es constata l’existència de fortes asimetries en el conjunt de les autonomies.

 

El Possible Impost Valencià a les Begudes Ensucrades. 

Autor: Pau Fayos Montagud

Universitat de Valencia 

L’autor elabora un informe econòmic des del punt de vista de l’administració, abordant la relació entre salut i alimentació i proposant mesures des del sector públic. L’estudi demostra, a més, l’existència d’efectes externs en el mercat de les begudes ensucrades i de la necessitat d’implantar mesures tutelars per part de l’administració. D’aquesta manera, mostra com un impost a les begudes ensucrades podria contribuir a aconseguir un resultat de mercat més eficient, reduint el consum de sucre nociu per a la salut i aconseguint una major justícia social.

 

Spatial effect of debt: evidence from Valencian municipalities

Autores: Maria Teresa Balaguer Coll y Mariya Ivanova Toneva

Universitat Jaume I

Aquest article analitza el deute dels governs locals tenint en compte la presència d’interaccions espacials entre els municipis veïns. Per a fer-ho, utilitza una mostra de 527 municipis valencians l’anàlisi dels quals demostra l’existència d’una autocorrelació espacial en el deute diu entre els municipis. Les variables gènere de l’alcalde, índex de subvencions i transferències rebudes, així com el període mitjà de pagament, presenten efectes directes sobre el deute viu. Mentre que l’índex d’estalvi net, la població no activa, la renta local i la fortalesa política tenen efectes directes en el deute del municipi i efectes espacials indirectes en el deute dels municipis veïns. 

 

Resultado de imagen de caixa popular