L’ESTAT DEL VALENCIÀ SEGONS EL CINQUÉ INFORME DEL COMITÉ D’EXPERTS A ESPANYA

 

​​Segons informació i documents rebuts de la Generalitat Valenciana i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el nom dual “valencià / català” és la designació que s’ha d’utilitzar quan es faça referència a “la llengua local i històrica dels valencians”. Tot i que el valencià / català té cooficialitat a tot el territori valencià i la majoria de la població té competència en la llengua, es troba en una situació preocupant sobretot a l’administració de l’Estat i al poder judicial.

 

Les zones lingüístiques (valencià i castellà) regulen l’administració de l’ensenyament. Tant en institucions públiques com privades s’ha introduït un mètode d’immersió en l’ensenyament d’idiomes. El Decret 9/2017 ha establert un Programa Educatiu Multilingüe Dinàmic; no obstant això, el Tribunal Suprem regional va suspendre la seva sol·licitud. El 2018 va entrar en vigor una nova llei d’educació plurilingüe. Estableix que almenys el 25% de la docència ha de ser en valencià / català amb un màxim del 60%. Segons la informació rebuda, la majoria d’escoles no arriben al nivell màxim. A més, aquesta nova llei també dificulta els programes d’immersió. Les universitats ofereixen cursos de valencià / català, tot i que la llengua d’ensenyament és predominantment el castellà. Com a resultat dels canvis polítics des del 2015, s’ha creat una nova Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme sota el Departament d’Ensenyament, Investigació i Cultura. Pel que fa al poder judicial, les deficiències enumerades per a Catalunya i les Illes Balears s’apliquen igualment al valencià.

 

El segon semestre del 2016 es va establir la Cooperació Valenciana, un servei públic de radiodifusió. Ràdio À Punt FM opera des del 2017; Televisió À Punt des del 2018. Les emissores de ràdio i televisió privades també emeten en valencià / català amb suport governamental. La televisió de la Comunitat Autònoma de Catalunya i de les Illes Balears no es pot rebre a València.

 

Canvis en l’avaluació en comparació amb el cicle de seguiment anterior

 

La Llei d’educació plurilingüe del 2018 no és conforme amb l’instrument de ratificació, ja que, entre altres, models de programa d’immersió impossibles. L’ús del valencià / català a l’administració local i regional ha millorat significativament. Amb la creació de la Cooperació Valenciana, es va restablir un organisme públic d’emissió en valencià / català, per a ràdio el 2017 (À Punt FM) i per a televisió el 2018 (À Punt). Les estacions de ràdio i televisió privades també operen al territori amb suport governamental. Alguns diaris impresos castellans tenen suplements en valencià / català. Tot i això, la llengua és molt més present a la premsa digital. La cooperació de l’Institut Valencià de Cultura amb altres institucions, ajuntaments i ONG garanteix la inclusió de ponents en la planificació d’activitats culturals. El 2015, les Illes Balears, Catalunya i València van acordar coordinar esforços en tots els camps relacionats amb el català, inclosos els esdeveniments culturals. A més, hi ha una estreta col·laboració amb parlants de valencià / català a Múrcia.

 

Recomanacions del Comité d’Experts sobre com millorar la protecció i la promoció del valencià / català a la Comunitat Valenciana

 

El Comité d’Experts encoratja les autoritats espanyoles a complir tots els compromisos de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que no es consideren “complertes” , així com a seguir complint els que es compleixen . En fer-ho, les autoritats haurien de tenir especialment en compte les recomanacions que es detallen a continuació. Les recomanacions del Comité de Ministres del Consell d’Europa sobre l’aplicació de la Carta a Espanya continuen sent vàlides per si mateixes. Les recomanacions formulades en el procediment de control de la Carta tenen com a objectiu donar suport a les autoritats en el procés d’implementació.

 

Compliment d’Espanya amb els seus compromisos d’acord amb la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries sobre protecció i promoció del valencià / català a la Comunitat Valenciana

Punxa ací

 

Recomanacions segons aquest informe per a una acció immediata

  1. Modificar la Llei orgànica del poder judicial per garantir l’ús del valencià / català en els procediments judicials a petició d’una de les parts.
  2. Utilitzeu el valencià / català a l’administració estatal de la Comunitat Valenciana.
  3. Facilitar l’educació en valencià / català a tots els nivells educatius

 

Més recomanacions

  1. Garantir l’ús del valencià / català en economia, especialment en el sistema financer i bancari.
  2. Utilitzar el valencià / català a les instal·lacions d’atenció sociosanitària