IV Workshop d’Economia: un esdeveniment consolidat i amb trajectòria pròpia
21/10/2019
Lab d'Economia
clusters
Economia
Economia valenciana
Fundació Nexe
Identitat valenciana
Per Helena Àvila i Cervelló
Tornem a casa amb el Workshop IV d’Economia Valenciana clausurat. Cansats per dos dies intensos, fora de casa, però al mateix temps contents pels impactes, professionals, intel·lectuals, però sobretot, els personals, rebuts durant les últimes hores. Arribàrem a Alcoi notant eixa frescoreta especial que té la Mariola. Ens esperaven Manuel Expósito i JoseVi Tomàs, del Comité organitzador del workshop, campus Alcoi. Un cafenet ràpid al qual m’acompanya el meu col·lega del Lab, Andreu, em deixa la primera reflexió de la jornada: cada any es graduen estudiants amb un nivell mitjà més baix. I jo em pregunte, és això cert o simplement una impressió injusta perquè nosaltres tenim un llistó més elevat del que hauria de ser? En cas de ser cert, podem influir d’alguna manera per a revertir-ho?
Després de recollir les acreditacions, s’inaugura el workshop amb els primers parlaments. Manuel Expòsito destaca que ja és la quarta edició del workshop i que es converteix en un esdeveniment consolidat i amb trajectòria pròpia. Miquel Lorente, director general d’Economia sostenible, ens fa preguntar-nos tres aspectes bàsics. D’on venim, on som i on volem anar. Amb ell fem una breu anàlisi de l’economia valenciana, amb algunes xifres destacades. La indústria, les finances i l’agricultura com a tres factors claus i característics per al desenvolupament de la nostra economia. Amb Alberto Belda, regidor d’Ocupació i Empresa, Educació de l’Ajuntament d’Alcoi reflexionem sobre la necessitat de lligar educació i empresa així com veure de quina manera podem incrementar el nivell d’ocupabilitat dels alumnes quan acaben els seus estudis. Begoña Cantó, la subdirectora de la Jefatura d’Estudis del Campus d’Alcoi destaca la importància de fer el workshop arreu del territori, destacant aquesta edició a la seu de la Universitat Politècnica d’Alcoi. Begoña ens fa pensar sobre la importància de transferir el coneixement a la societat i del fet de formar uns estudiants que en acabar els seus estudis, siguen uns professionals socialment responsables. Amb ella tanquem la primera taula i donem pas a la sessió de comunicacions, moderada per Milagros Bravo. Parlem del Maltusianisme invers, de com són de contaminants algunes indústries, de com fer-les més sostenibles, de quines polítiques es poden realitzar des de l’administració per fomentar-ho. Consuelo Calafat ens parla de turisme rural i ramaderia i ens deixa reflexions com que la realitat de l’interior i del litoral requereix de polítiques distintes i que per a poder fer-ho, es necessita conéixer bé el territori. Parlem també sobre l’aplicació de la renda valenciana d’inclusió i de com s’està implementant.
Arribem al descans i un dels moments que més raó tenen de ser d’aquests actes. El coffee-break. Mentre agafem forces amb un (altre) cafenet fem les primeres xarrades i intercanvi d’impressions. Tinc l’ocasió de xarrar amb l’amic Salva, amb qui compartisc professió, tot i que departaments distints. Parlem de temes personals, dels xiquets, de l’educació, dels deures que fem més els pares que els xiquets, sobre organització, organització en l’empresa, millores que es podrien fer en l’empresa… i amb tot seguint aprofundint i parlem de com, moltes vegades, les empreses tenen visions curt-terministes i sols es fixen en el treball del dia més que de l’aportació a llarg termini dels seus treballadors. De com podem els treballadors contribuir a la millora permanent en processos… reflexions que després ens tornaran amb la intervenció dels ponents.
Entrem a la segona sessió de comunicacions. Ara modera JoséVi Tomàs. Antonio Fuster, de la Universitat d’Alacant, ens explica sobre districte industrial resilient com a objectiu d’una política industrial. Cal dur el concepte a una unitat econòmica perquè siga mesurable. Xavier Molina, portaveu de l’Econlab, ens explica algunes recomanacions per a realitzar d’una manera més acurada la definició de clústers, sobretot, a l’hora de determinar els agents que realment intervenen dins del clúster. Andreea-Elena Fotă, presenta l’inici del seu treball sobre el clúster del vi a la província d’Alacant. Salva i jo ens presentem voluntaris per a recollir més entrevistes entre les bodegues si hi ha recompensa en espècie. Tanquem aquesta sessió de comunicacions amb dues intervencions, la primera sobre la veritable motivació de les empreses en l’elaboració de les memòries de sostenibilitat, així com la seua verificació, exposada per Elies Seguí, i la segona, sobre la responsabilitat corporativa en clústers madurs, el rol de les empreses líders, exposada per José Antonio Belso.
Després del dinar estem convocats a la taula rodona de Sostenibilitat, economia circular, empresa digital… Reptes presents per a un millor futur de la indústria valenciana que presenta i modera Xavier Molina. Arribats a aquest punt, ens relaxem i escoltem les experiències de les empreses Acteco, Innova, Hilaturas Ferre i Actiu. Sònia Tirado ens dóna la visió des de l’administració, com a actual directora general d’innovació de la GVA. I és amb Sònia on recuperem algunes reflexions del que havíem obert a l’hora de l’esmorzar, on destaca que si les empreses no estan disposades a fer una revolució organitzativa, per molta revolució tecnològica que introduïsquen, mai optimitzaran el seu potencial. Acabem la primera jornada del workshop, amb l’entrega dels Premis Caixa Popular. Han sigut per a Andreea-Elena Fotă (UPV-Alcoi), Luis Martínez Cháfer (UJI) i per a Antonio Fuster (Universitat Alacant).
Eixim a sopar. Compartim les nostres experiències professionals i detecte una vertebració espontània del territori. A través del grup de treball de Xavi amb Luis, UJI-Castelló, es treballa amb la UPV-Alcoi, amb JoséVi i Manuel, i amb Maria Jesús d’Alacant. No són grups formals, ni imposats. És molt més que això, perquè és fruit de la voluntat dels participants. Que bonica que és aquesta ciutat, amb la volta als ponts, amb bona companyia i bona conversa… s’acaba el primer dia…
La segona jornada del workshop es desenvolupa a Ontinyent, campus de la Universitat de València. Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, ens parla de com estima ella que han de plantejar-se les institucions públiques la seua tasca. Conceptes de complicitat, desenvolupament territorial, el valor del coneixement, l’actitud, el valor del compromís i el valor de la singularitat. Que no hi ha dos territoris iguals i que per tant, calen actuacions adequades per a cadascun d’ells. Us sona? En la sessió primera d’experts, parlem de la governança del sector del tèxtil. Fonamentals les aportacions d’Ateval i Aitex, com a dos protagonistes en la zona. Julia Company, Directora del IVACE ens dóna la visió institucional de l’administració i ens mostra com s’acompanya en el desenvolupament diari de les activitats del clúster. A la segona sessió d’experts, Pepe Pla, catedràtic d’organització d’empreses ens fa una extensa explicació sobre la cadena de valor global i com es tradueix en dos activitats ben diferents, com l’automoció i el tèxtil. Amb Càndid Penalba, tenim el gust de conéixer com es materialitzen tots aquests conceptes en el món real de l’empresa, perquè ell “ho practica”. Amb tot açò, arribem a la clausura de la jornada. Gaudits els dos dies i contents de la feina ben feta, ara toca prendre’ns uns dies de reflexió.
Fer el workshop fora de la zona habitual d’actuació dels i les membres de l’Econlab ha sigut tot un repte. Afortunadament, ben recollit per les organitzacions autòctones que han sabut, amb el seu esforç, fer que aquesta edició siga possible. Gràcies!
Helena Àvila i Cervelló és analista de risc de crèdit d’empreses de València i Castelló en Bankia i membre del Lab d’Economia de Nexe.