IX WORKSHOP D’ECONOMIA VALENCIANA: NOVES POLÍTIQUES EUROPEES PER A LA SOSTENIBILITAT
30/9/2024
IX Workshop d'Economia Valenciana
Per Raül Burriel Calvet
El passat divendres 27 de setembre va tindre lloc, en la Facultat d’Economia de la Universitat de València, la novena edició del Workshop d’economia valenciana que anualment organitza l’EconLab de la Fundació Nexe. En aquesta ocasió el Workshop portava de subtítol «noves polítiques europees a la sostenibilitat», ja que la sostenibilitat s’ha convertit en un concepte central en l’àmbit social i econòmic: com s’afirma en la presentació de la jornada «no podem imaginar, ni pot existir, el nostre món ni el País Valencià en un escenari insostenible».
En la inauguració vam comptar amb Lola Montagud, Vicedegana de Postgrau, Investigació i Innovació de la Facultat d’Economia de la UV, i Idoia Arreaza, secretària general de la Fundació Nexe, presentades per Trinidad Casasús, professora del Departament de Matemàtiques de la Facultat d’Economia de la UV i coordinadora del Workshop.
Tot seguit van tindre lloc tres sessions paral·leles de comunicacions, que van tractar temes diversos, alguns més centrats en el lema del Workshop, altres no tant, però vinculats a l’economia valenciana d’una manera o l’altra. Des del seu inici, aquest Workshop sempre ha estat obert a comunicacions d’un ample espectre, que tracten qüestions econòmiques i empresarials contemporanis de la nostra societat, amb especial atenció a la sostenibilitat, i un enfocament territorial valencià.
Entre els treballs presentats, destaquem les tres comunicacions distingides amb el Premi Caixa Popular. Per una banda, Edurne Zubiria-Ferriols, Teresa Martínez i Merche Segarra, investigadores de la Universitat Jaume I, van ser premiades pel seu treball «Sostenibilitat i innovació pública a les ciutats i pobles del País Valencià». També es va reconéixer el treball de Belén Català, Investigadora Postdoctoral a la UV, «El pla FENT COOPERATIVES com a política vertebradora d’un ecosistema d’economia social valencià». Finalment, la tercera comunicació premiada va ser «Los efectos del cambio climático en las empresas españolas del sector turístico. Retos a los que se enfrentan las empresas hoteleras valencianas», d’Ernesto Bataller, graduat en el doble grau de Direcció d’Empreses i Dret de la UV. Tots tres treballs van destacar per l’interés actual de les seues temàtiques, el seu èmfasi en les qüestions relacionades amb la sostenibilitat i l’enfocament de la qüestió des d’una òptica valenciana.
El programa del matí finalitzava amb la xarrada-col·loqui «El corredor mediterrani i el nou reglament europeu TEN-T. Repercussions al País Valencià», a càrrec del professor del Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València Josep Lluís Miralles, membre de l’EconLab, presentat per Idoia Arreaza. El nou reglament europeu té uns efectes en el traçat del corredor mediterrani al seu pas pel territori valencià, no tots ells positius, que van ser repassats i comentats pel professor Miralles i pels participants en el debat posterior.
Un cop represa la sessió de la vesprada, vam continuar amb la taula rodona «Sostenibilitat empresarial: la Directiva de Deguda Diligència en Drets Humans i Medi Ambient», moderada per Jose Vicente Soler, professor del Departament d’Economia Aplicada de la UV i membre de l’EconLab, i amb la participació de ponents com María Ángeles Fernández, catedràtica d’universitat i professora del Departament de Finances i Comptabilitat de l’UJI; Eva Núñez, consultora en sostenibilitat i cadena de valor responsable que treballa en assessorament a PIMES per aplicar principis de sostenibilitat; i Daniel Ibiza, fundador del’empresa de l’economia social AIUDO. Els participants van exposar l’impacte d’aquesta directiva, que s’ha de transposar a la legislació espanyola, i que implica una exigència a les empreses respecte a la sostenibilitat de la seua activitat econòmica. Així vam tindre el punt de vista tant de l’acadèmia com dels sectors més propers a les empreses i les pimes que hauran de complir aquesta directiva, a més del de les persones del públic que van participar en el debat posterior.
Ja en la recta final del Workshop, va tindre lloc la xarrada-col·loqui «La fi del clúster ceràmic: I ara què?», a càrrec de Xavier Molina, professor del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting de l’UJI i membre de l’Econlab, que va ser presentat per Lluís Martínez, professor del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting de l’UJI i director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la mateixa universitat. El professor Molina va exposar les característiques que defineixen els clústers per a després exposar els canvis i reptes que s’estan donant en el clúster de la ceràmica de Castelló, que fan pensar que aquest estiga front a un canvi crític. Com a conclusió, va exposar les seues propostes d’intervenció. El debat posterior va comptar també amb una animada participació per part del públic assistent. A continuació es van concedir els Premis Caixa Popular, que ja hem comentat quan ens hem referit a les comunicacions.
Tot seguit va tindre lloc la clausura d’aquest IX Workshop d’Economia Valenciana, a càrrec de Francisco Muñoz, degà de la Facultat d’Economia de la UV, Trinidad Casasús, coordinadora del Workshop, i Gonçal Grau, vicepresident de la Fundació Nexe. L’equip de coordinació de l’EconLab valora molt positivament el desenvolupament d’aquesta IX edició del Workshop d’Economia Valenciana, una cita consolidada com a espai de debat entre el món empresarial, l’institucional i l’acadèmic al voltant d’aquelles qüestions econòmiques que afecten el País Valencià.
Finalment, l’equip de coordinació de l’EconLab vol donar les gràcies a totes les persones i entitats participants i col·laboradores en l’organització i finançament de l’acte.
Raül Burriel és co-coordinador de l’EconLab de la Fundació Nexe