DONES I VALENCIANISME: UN PROJECTE INÈDIT DEL LAB DE FEMINISME DE LA FUNDACIÓ NEXE

1/4/2021

Dones i Valencianisme

història

Interseccionalitat

valencianisme

Lab de Feminisme

Democràcia

Feminisme

Fundació Nexe

 

El Jardí Botànic va ser l’escenari on, el passat 12 de març, va tindre lloc la presentació del projecte Dones i Valencianisme. Un projecte elaborat pel Lab de Feminisme de la Fundació Nexe.

 

Seguint amb totes les mesures sociosanitàries, la presentació d’aquest nou projecte es va desenvolupar amb les intervencions de Reis Gallego Perales, coordinadora del Lab de Feminisme de la Fundació Nexe; Raquel Tamarit Iranzo, actual secretària autonòmica de cultura i esport; Maria Lacueva Lorenz, investigadora del projecte, i Laia Mas Climent, periodista encarregada de l’elaboració i realització de les entrevistes.

 

Al voltant de les 18.00 h unes 50 persones s’emplaçaren a la Plaça Carles Pau del Jardí Botànic de la Universitat de València, on Reis Gallego Perales va procedir a donar una càlida benvinguda a les persones assistents. Tot seguit, la coordinadora del projecte “Dones i Valencianisme” va donar pas a Raquel Tamarit, qui va prémer la paraula per exposar les seues vivències i experiències personals i professionals com a dona i alcaldessa, però també des de la seua posició actual com secretaria autonòmica. Coneguérem, a través de les seues paraules, com és ser dona en un àmbit que tradicionalment ha estat copsat per homes: “el que és trist és que hagen hagut de passar tants anys perquè un poble com el meu, aproximadament de trenta mil habitants, tinguera per primera vegada una dona alcaldessa” va afirmar Raquel Tamarit. Al mateix temps, va recalcar la importància de rescatar de l’oblit a totes aquestes dones que, de manera directa o indirectament, han estat vinculades a la història del valencianisme, i d’aquesta manera completar la història del nacionalisme valencià que fins ara ha estat mancat d’aquesta òptica: “dones valencianistes ara hi ha moltes, per favor reivindiquem-les”, concloent així la seua intervenció.

 

Posteriorment, Reis Gallego Perales va procedir a situar l’espurna d’aquest projecte l’any 2018, quan arran del centenari de la Declaració Valencianista, es van adonar que a la base sis d’aquesta, es demanava el sufragi universal, incorporant així a les dones a un dret que avui considerem bàsic però que en l’any 1918 estava generalment restringit als homes. Per tant, tretze anys abans del discurs de Clara Campoamor, al territori valencià, ja existia un conjunt d’intel·lectuals valencianistes que reivindicaven el sufragi universal. Aquest fet va situar la hipòtesi inicial en l’existència d’una dona en el germe de la Declaració Valencianista que va promoure el reconeixement d’aquest dret.

 

Com va comentar Reis Gallego, la coherència d’aquest treball és absoluta, doncs es tracta d’un projecte que, a més d’estudiar i reivindicar dones, incorpora dones de diferents àmbits i disciplines, com ara, la investigadora documental Maria Lacueva Lorenz; la periodista i membre del Lab de Feminisme, Laia Mas Climent; la tècnica de Fundació NexeIdoia Arreaza Aguilera i la seua antecessora Neus Berenguer; i la coordinadora del Lab Reis Gallego Perales, qui han fet possible la realització del projecte. A més d’altres dones, com Maria Gómez-Senent, la dissenyadora de la marca del projecte, o Anna Ruiz, la il·lustradora que ha donat un toc personal a les imatges de les dones que formen part d’aquest.

 

“Dones i valencianisme” forma part del Lab de Feminisme, que es va fundar l’any 2018 amb l’objectiu d’analitzar i descriure la interseccionalitat que es crea entre el feminisme i el valencianisme, és un fet innegable que les dones valencianistes al llarg de la història s’han vist obligades a elegir què va per davant: si el valencianisme o el feminisme. Per això: “des del Lab hem volgut reflexionar, i hem volgut aconseguir feminitzar el valencianisme i valencianitzar el feminisme, i sobretot, crear un feminisme d’arrel valenciana auto centrat al nostre territori.”

 

Reis Gallego Perales va explicar que aquest projecte “es tracta del primer intent d’articulació d’una genealogia femenina valencianista formada per aquelles dones que s’han posicionat a favor – sovint en defensa – del patrimoni cultural, ecològic, lingüístic, històric, artístic, literari o musical del País Valencià”.

Posteriorment, la coordinadora va donar la paraula a Maria Lacueva Lorez, investigadora documental, la qual va assenyalar la tasca rigorosa que s’ha realitzat per tal de no caure en la mitificació d’aquestes dones, i d’aquesta manera, apropar -les a la societat de manera verídica i sense romantitzacions. Maria Lacueva va fer un recorregut pel web on els assistents pogueren escoltar alguna de les històries de les dones i conéixer més en profunditat els períodes en què es troba estructurat el projecte, així com les dones que s’inclouen per ara en cadascun d’aquests.

 

Per últim, va tindre lloc la segona part de l’acte conduïda per Laia Mas. En aquesta part, de la mà de la periodista encarregada de les entrevistes, coneguérem les dones amb què ha pogut parlar i que formen part de l’últim període. Sobre aquestes s’ha desenvolupat una sèrie d’entrevistes, que continuarà sent completada amb més dones que encara ens poden contar de primera mà les seues vivències i experiències, així com fer-nos partícips del context en què tingueren lloc les seues expressions i reivindicacions feministes així com el seu activisme al si del feminisme, però també del valencianisme.

L’acte va concloure amb la presentació d’un víde-reum d’aquestes entrevistes realitzades per Laia Mas Climent, qui va afirmar “volíem recollir la veu de dones, l’experiència de les quals, ens pareixia molt interessant i pensàvem que calien formar part d’aquest projecte. Dones que d’una manera o una altra, han estat vinculades amb el feminisme i també amb la defensa dels drets lingüístics i nacionals del País Valencià”.

 

En definitiva, Dones i Valencianisme és un projecte transmèdia que ens ha d’ajudar a prendre consciència d’on venim per tal de saber cap a on volem anar i quins són els nostres objectius socials però també vitals com a dones i com a valencianistes. Saber que el futur del valencianisme passa per reconéixer, potenciar i reivindicar el feminisme és de vital importància, i aquest projecte és una contribució inèdita per aconseguir aquest objectiu.

 

Dones i Valencianisme no es queda ací, es continuarà investigant, incorporant dones i històries de vida per tal de conformar un arxiu amb totes elles. Amb totes les dones que des de fa més d’un segle ens marquen el camí.

 

Ja es troba disponible la galeria fotogràfica de l’acte, com també es troba obert per a la consulta pública el web Dones i Valencianisme. També podeu visualitzar l’acte de presentació sencer, com el vídeo-resum del mateix.

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu