EL VALENCIANISME SERÀ VERD O NO SERÀ

21/3/2022

Valencianisme verd

Energia sostenible

GreenLab

Polítiques verdes

transició energètica

Sostenibilitat

Ecologisme

Canvi climàtic

Per Maria Josep Amigo Laguarda

 

Vivim en un estat d’emergència climàtica. Açò, que és una evidència científica, ha estat també declarat per nombroses institucions i entitats; aquestes declaracions, però, han d’anar més enllà del gest simbòlic i han d’implicar passar a l’acció, dur a terme polítiques valentes que ajuden a adaptar-se i a mitigar el canvi climàtic. La situació és greu, no és temps per a paraules buides.

 

Nosaltres ho tenim clar, sempre ho hem tingut clar, i ara més que mai. Quan els i les valencianistes vam començar a entrar als governs municipals sempre se’ns identificava com els de “la cultura i la llengua”, i és clar que sempre hem lluitat i lluitarem per tot el que ens fa únics i irrepetibles com a poble, però sabíem i sabem que nosaltres som clau per fer del nostre país un lloc més sostenible.

 

Perquè vam ser els i les valencianistes qui vam dir prou a la desfeta del nostre territori en el pitjor moment de la bombolla immobiliària, i vam aturar infinitat de projectes urbanístics arreu del País, en cada poble i ciutat. El valencianisme polític és garantia de dur endavant polítiques verdes que aposten per protegir el nostre territori front a projectes com l’ampliació del port de València, el traçat del tren d’alta velocitat pel litoral, l’ampliació del bypass, la prolongació de la CV-60 a la Safor, la MAT que travessa les comarques de Castelló, Intu Mediterrani, la carretera de Pedralba i, en definitiva, front a tots els projectes que representen un atemptat contra el nostre territori. I, alhora, apostem fermament per la mobilitat sostenible, per fer possible que les nostres ciutats es puguen recórrer amb bici, per disminuir el trànsit de vehicles a motor, per reduir la contaminació, alhora que impulsem l’execució de vies ciclopentolats a tot el País, vies que connecten pobles i comarques i teixisquen una veritable xarxa de mobilitat verda.

 

Hem estat, també, els i les valencianistes qui hem lluitat i hem fet possible la protecció de l’horta de València, els qui hem aconseguit que el regadiu històric de l’horta de València fora reconegut per la FAO com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial. Però no volem ni ens podem quedar sols amb açò, sabem que cal fer valdre els nostres productes, tot incentivant el consum de productes de proximitat i de temporada i, així, fer de la nostra terra, els nostres productes i la nostra gastronomia un atractiu turístic, perquè és necessari anar molt més més enllà del model tradicional de turisme de sol i platja, un model que s’allunya molt del nostre.

 

Sabem que tenim un gran repte: el País Valencià serà verd o no serà i per això cal fer passos decidits cap a les energies sostenibles. I serà justament aquesta transició energètica la que posarà al nostra abast l’oportunitat de situar el dret a l’energia al centre de l’acció política. Cal fer possible aquesta transició energètica a la vegada que treballem en l’ordenació i planificació del territori per prevenir-ne els efectes negatius sobre el propi territori, la biodiversitat, el paisatge i els recursos naturals i culturals que pot provocar un model basat en megaprojectes de generació fotovoltaica. I és que no ens podem permetre passar de l’especulació urbanística a l’especulació energètica; el nostre territori ja ha estat prou amenaçat, ja hem passat per això. Sabem que el repte no és fàcil, però alhora estem fent passos ferms, tot apostant per l’educació ambiental des de les persones més menudes fins a les més grans, així com donant ferramentes als nostres ajuntaments per posar en marxa polítiques verdes amb l’energia, els residus, l’aigua, la mobilitat sostenible, o, també, potenciant l’adhesió dels nostres municipis al Pacte de les alcaldies pel clima i l’energia, o potenciant la gestió forestal per evitar grans incendis que arrasen les nostres muntanyes. Moltes línies d’actuació, moltes mesures, que es complementen i retroalimenten. 

 

Estem en un moment clau: cada dia que passa és important, cada decisió és transcendental perquè ja no tenim marge. Cadascuna de les nostres accions han d’anar en la línia de mitigar el canvi climàtic perquè totes som corresponsables en aquesta lluita. Compromís som garantia de treball en cada poble i ciutat per fer possible la transició energètica, la protecció del nostre territori, l’aposta per la mobilitat sostenible, i alhora som garantia de polítiques valentes i transformadores. Ho tenim clar, perquè el valencianisme serà verd o no serà.

 

Maria Josep Amigó Laguarda és Vicepresidenta de la Diputació de València

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu