UN PAÍS MILLOR

11/12/2023

Finançament

Antifeixisme

Construcció

Territori

Sobiranies

drets lingüístics

País Valencià

valencianisme

Dret civil valencià

ACV Tirant lo Blanc

Feminisme

Per Gustau Pérez Pérez

 

*fragment del discurs pronunciat en la Nit del Tirant de 2023

(…)

La Nit del Tirant és una nit molt especial per a nosaltres. És la nit en què ens retrobem tots els que li tenim estima a la nostra entitat, i els que d’alguna o altra manera intentem fer un país millor:

 

  • Socis fundadors; membres dels laboratoris d’idees de la Fundació Nexe; persones que s’han sumat a l’entitat enguany i s’estrenen en esta gala; exs, vull dir exsocis, que tornen a flirtejar amb nosaltres, personalitats públiques…

 

D’eixos últims he de constatar que enguany en tenim uns quants menys. No sé per quina raó… Però el que sí que continuem tenint són els amics i amigues de les entitats amb qui compartim valors i que contribuïu des de diferents espais a construir un país millor. Gràcies a tots i totes per acompanyar-nos.

 

La Nit del Tirant és també una nit molt especial perquè retem homenatge al treball que fan persones i entitats, com són la Mestra, a la que li estem profundament agraïts per l’esforç que han fet ella i el seu marit per estar ací hui; i l’AVL, per eixos 25 anys de treball per la consolidació de la nostra llengua i per donar-los el suport que mereixen davant introspeccions i qüestionaments lamentables com els que han patit les darreres setmanes. Gràcies per la vostra dedicació i per la vostra entrega en crear un país millor.

 

(…)

 

La passada Nit del Tirant teníem en primera fila a mig govern valencià, i enguany hi ha mig govern valencià (si més no) que no voldria que la Nit del Tirant continuara celebrant-se. De fet, potser ens hem d’anar acomiadant d’este espai tan especial…

 

I és que en la seua cosmovisió, els valors democràtics, de tolerància, de pluralitat, de fraternitat, no són com els nostres. La seua concepció de lo públic, no és com la nostra, i la seua concepció de la gestió pública tampoc no és com la nostra.

 

(…)

 

És trist, perquè a més estem veient la manca absoluta de projecte polític, de projecte de país. El seu projecte és treure banderes i parlar de l’amnistia, mentre aprofiten per a destruir tot el que s’ha fet fins ara. (…) El seu projecte, és el d’un país pitjor.

 

I crec que hem de posar-nos d’acord des d’este mateix moment en reivindicar una cosa.

 

Es podran criticar els tempos, les formes, l’estètica o la profunditat de les polítiques del Govern del Botànic. Però la gent progressista, la gent ecologista, la gent feminista, la gent valencianista, la gent que s’estima este país, hem de treure pit, hem de tindre la cara ben alta, i hem de reivindicar des del minut zero, que els 8 anys del govern del Botànic han estat els 8 anys de més avanços que ha viscut la nostra generació en la construcció d’un país futur, un país inclusiu, plural, modern, sostenible i democràtic.

 

No deixem ni per un segon que ens guanyen el relat.

 

Batallem cada baixada d’impostos als rics, cada eliminació de carrils bici, cada silenci davant la violència masclista, cada subvenció per a matar bous, cada retallada dels drets del col·lectiu LGTBI. No els donem respir.

 

Batallem cada negació del canvi climàtic (perquè lo d’esta tardor no és bon temps, és emergència climàtica!), cada hora de valencià que s’elimina de les escoles, cada intrusió en la nostra televisió pública, cada obertura d’una casa d’apostes davant un centre educatiu. No els donem respir.

 

Batallem cada retallada en personal, com han fet amb els nostres bombers, cada acomiadament a persones que fan una feina encomiable com a gestors públics, com és el cas de Jose Luis Perez Pont que ha fet brillar este centre, cada censura que fan a la cultura, cada blanqueig del nazisme i el feixisme, com la del regidor de l’Ajuntament de València. No els donem respir i no els regalem el relat.

 

Perquè no volem un país pitjor i perquè la inacció, la complaença i la paràlisi ja sabem on ens porten. I ja no estem en moment de diagnòstics postelectorals. És temps de tornar als carrers, de combatre la desafecció, de seduir als descontents, de teixir aliances, de plantejar i fer realitat el país futur que volem.

 

I ahí, i vaig acabant, és on ens aneu a trobar al Tirant i a la Fundació Nexe. Eixa és la nostra tasca. Aportar el nostre granet d’arena, des de l’activisme i des de la generació d’idees, per a construir un millor país on viure. Un país com deia adés, inclusiu, acollidor, sostenible, on la gent puga desenvolupar els seus projectes de vida dignament.

 

Per això, des del Tirant i Nexe, parlem d’habitatge amb equips i professionals, per posar solucions damunt de la taula davant la crisi que estem vivint, especialment la generació més jove.

 

Parlem d’antifeixisme, en les passejades que organitzem per a donar a conéixer el passat gris dels nostres carrers. Parlem de finançament, en les diferents publicacions i Workshops del Lab d’Economia. Parlem de territori i medi ambient, en les converses sobre la ZAL a la Punta o en l’última publicació que hem fet sobre despoblament. Parlem de drets lingüístics, com en l’últim Workshop del Laboratori d’Identitat i Cultura sobre llengües minoritzades a Europa. Parlem de feminisme, com el passat dimarts on conversàrem al voltant de la Llei del Sí és Sí. Parlem del dret civil que ens furtaren i que no ens volen tornar. Parlem de cultura popular, de literatura, de sobirania, de festes…

 

En definitiva, davant el país pitjor que plantegen alguns, nosaltres volem parlar de com construir un millor país per a viure.

 

I eixe precisament, vos anunciem ara i ací en exclusiva, eixe és el títol que hem triat per a l’esdeveniment que tenim preparat per a esta primavera: “Un País millor. Un País per a viure”.

 

Serà una jornada de debats, microxarrades, converses, dinàmiques i difusió de coneixement en la que ens encantaria que ens acompanyàreu. Un any després de les eleccions, des del Tirant i des de la Fundació Nexe posarem tota la nostra intel·ligència, tot el nostre entusiasme i tota la nostra força en començar a carregar-nos les piles, d’idees, d’il·lusió, de somriures i abraços. Perquè volem i ens mereixem un país millor.

 

Acabe. Per sort, ja sabem que eixe país millor és possible. I això ja és molt. Algunes generacions ja hem vist per primera vegada com millora el nostre país quan el valencianisme està al govern. Hem vist millorar les nostres ciutats, hem vist com es posa fi a la corrupció, com milloren tots els indicadors econòmics, com s’aposta decididament per l’educació pública, per la inclusió, per la igualtat…

 

Per eixe país del futur, per eixe país que volem, des del Tirant i Nexe posarem el nostre granet d’arena perquè el tornem a fer possible.

 

Visca el Tirant, visca la Fundació Nexe, i visca el País Valencià.

 

Gustau Pérez Pérez és el president de l’ACV Tirant lo Blanc i de la Fundació Nexe

 

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu