BENICARXOFESTA 2023, HERÈNCIA DEL TEMPLE I CUINA MEDITERRÀNIA

27/2/2023

Conéixer el País

Cuina valenciana

Benicarxofesta

cultura valenciana

ACV Tirant lo Blanc

Per Raül Burriel i Calvet

 

Ja ve sent una tradició al Tirant visitar cada final d’hivern la cuina de la Carxofa de Benicarló, i a més visitar alguna població propera a la capital de la carxofa per a conéixer millor les terres del Maestrat. En l’edició d’enguany de la Benicarxofesta vam visitar la vila d’Alcalà de Xivert, als peus de la serra d’Irta, i vigilada des de la serralada costanera per l’impressionant castell templer de Xivert, d’origen musulmà, i la blanca ermita de Sant Benet i Santa Llúcia. El terme municipal és d’una gran extensió i inclou, vora la mar, nuclis de població que ja s’han convertit en importants destinacions turístiques de sol i platja, com Alcossebre i Capicorb.

 

La desena de persones que ens vam ajuntar en aquest viatge gastronòmic i cultural vam visitar el centre antic de la població, amb diversos vestigis de l’antiga orde de Montesa, orde medieval hereu de les possessions del Temple en terres del Maestrat. Una visita especialment interessant va ser a l’església de Sant Joan Baptista, un impressionant temple barroc, la construcció del qual va ser iniciativa del mateix veïnat, al negar-se el bisbe de Tortosa a posar diners per a un nou temple. I és que, quan als «gaspatxeros» se’ls posa una idea entre cella i cella…! Però l’element patrimonial més rellevant de la població, és, sens dubte, la torre campanar, que s’alça, magnífica, al costat, però separada, de l’edifici de l’església. Viatjant en tren o per l’AP7 o la N340, és impossible que no us haja cridat l’atenció aquest edifici vertical en la plana d’Alcalà de Xivert. Com us podeu imaginar, la vista des de dalt és fantàstica, si trobeu forces per a pujar els 133 escalons fins al cos de campanes! Arribat a aquest punt del relat, he de destacar el treball de Joan, el guia que ens va acompanyar el matí per Alcalà, que va fer una demostració impressionant de coneixements històrics i dots expressius. Moltes gràcies!

Però el millor encara havia de vindre! El menú degustació de la carxofa de Benicarló, un producte amb Denominació d’Origen. Precisament aquest any s’ha commemorat el 30 aniversari de la Festa de la Carxofa, iniciativa que va dur al cap de poc a la declaració de la DO. El restaurant que hem triat enguany per a la Benicarxofesta ha estat «La Mar de Bo», un local conegut a la ciutat per la seua cuina familiar i marinera, ubicat a l’avinguda del Marqués de Benicarló —aquell que li dona nom al Palau de les Corts Valencianes—, a primera línia, just davant del port. Així que vam poder degustar un menú magnífic, que combinava producte de la mar i de l’horta, amb vistes de la mar, del port pesquer i de la llotja de Benicarló, i a més en molt bona companyia.

En definitiva, un dia magnífic, on fins i tot la meteorologia va acompanyar per a fer-ne una jornada plaent. I l’any que ve més!

 

Raül Burriel i Calvet és membre del Consell Nacional del Tirant i promotor de la Benicarxofesta

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu