ENTREVISTA A ISA LLOBELL, SECRETÀRIA GENERAL DE JOVES PV

6/6/2022

Isa Llobell

Joves PV

Participació política

País Valencià

valencianisme

Ecologisme

Joventut

Feminisme

Isa Llobell va nàixer l’any 1996 a Teulada (La Marina Alta). És graduada en Fonaments de l’Arquitectura i Màster en Arquitectura per la Universitat Politècnica de València (UPV). Actualment és Secretària General de Joves PV, sent la primera dona en ocupar este càrrec. Anteriorment ha estat Responsable de Formació de la coordinadora nacional de la formació que ara dirigeix.

 

Des de la Fundació Nexe conversem amb ella un any abans de les eleccions autonòmiques i municipals valencianes per aprofundir en la participació política i activisme de les persones joves, la incorporació de les dones a la política i als espais de decisió. Parlem sobre la seua candidatura i actual coordinadora nacional de Joves PV per estar conformada per un equip heterogeni en quant a perfils i vertebrador en relació amb el territori.

 

Eres la nova secretària general de Joves-PV. Què t’ha dut a presentar-te com a candidata al càrrec?

Dins de Joves PV feia un temps que escoltàvem com des de diverses bandes de la nostra militància se suggeria o demanava que la següent persona que ocupara el lloc de la Secretaria General fora una dona. A mesura que va anar apropant-se el Congrés i anàvem tancant l’etapa de l’anterior Coordinadora Nacional, la idea d’atrevir-me a encapçalar el següent projecte va anar fent-se més recurrent i vaig decidir comunicar aquest plantejament a algunes companyes de les quals vaig tindre, des del primer moment, tot el suport i que es van comprometre a acompanyar-me en aquest procés. Així que vaig decidir que era el moment de fer el pas i proposar la meua candidatura.

 

Et presentares com a candidata amb la llista “Juntes” amb un projecte en ment. Quins són els principals objectius d’aquest projecte?

“Juntes” és un projecte molt ample que vam resumir en 5 eixos fonamentals. El primer és el de la feminització de l’organització, ja que encara que estem augmentant la militància femenina, on hem superat per primera vegada el 40% de dones militant, encara estem molt lluny de la igualtat. El segon era crear un pla de sostenibilitat, ja que veiem la necessitat d’enfortir l’ecologisme, sent un dels nostres eixos ideològics que és essencial en un moment d’emergència climàtica.

També ens volem centrar en la formació que va ser un punt clau per a poder aprofundir en temàtiques que ens interessen i que fan que tinguem una militància més preparada i a l’hora d’argumentar i debatre i que a més, va fomentar la participació de les nostres militants. Encara que en els últims temps la militància de Joves PV està augmentant, seguir creixent també és un dels objectius, així com consolidar tota la nova militància que s’ha acostat en els últims mesos.

Per últim no podem oblidar que durant aquests dos anys se celebraran eleccions i per tant l’objectiu principal és crear lideratges i aconseguir que les joves estiguem en tots els espais de representació.

 

Més del 90% de la militància va donar suport a la teua candidatura, però no és la primera vegada que ocorre a Joves-PV, ja que l’anterior secretari general, Francesc Roig, va aconseguir resultats semblants. Açò és una bona mostra de cohesió a l’organització. Què creus que dona lloc a aquesta cohesió?

 

Si, crec que Joves PV estem en un bon moment. Els darrers anys estem vivint un creixement de la participació i s’han creat nous col·lectius que fins ara no estaven constituïts, açò ha sigut gràcies al treball d’escoltar les necessitats, construir un projecte basant-se en els interessos de la nostra gent i fomentant els encontres i la participació. 

Açò ha creat una gran unió entre totes nosaltres que va més enllà inclús de certes discrepàncies, i en “Juntes” vam voler mostrar aquesta disposició per escoltar totes les mancances que creuen que ha tingut l’organització i que vegen que estem ací per treballar pel conjunt del projecte tenint en compte les particularitats i les observacions de totes i cadascuna d’elles.

 

Tot i que cada vegada les dones ocupen més càrrecs d’importància a la política, aquesta continua sent liderada generalment per homes. Tu eres la primera dona que assoleix el càrrec de secretària general a Joves PV. Quina importància li dones a aquest fet?

Crec que aquest és un fet important per a l’organització que reflecteix el moment que estem vivint. Com he comentat, que la Secretaria General l’ocupara una dona era una demanda de la mateixa militància, que veia la necessitat de materialitzar tota la feina dels darrers anys per feminitzar l’organització.

Aquesta feina ha consistit a crear un grup no mixt de dones, en la redacció d’un pla d’Igualtat on es regulava, entre altres coses la nostra participació i, també, en la creació d’un protocol contra agressions masclistes i LGTB-fòbiques.

I per tant, el fet que una dona ocupe el principal càrrec de Joves PV dona resposta a una de les reivindicacions que portem des de fa temps i és la falta de visibilització que patim les dones en tots els espais i que en espais de representació i en espais polítics és encara més greu. Per tant crec que accions com aquesta, ens fan visibles i poden ajudar a altres dones a ocupar llocs que sempre ens han sigut negats.

 

L’equip que presentares juntament amb la candidatura es caracteritza per ser relativament vertebrador i representatiu de les comarques valencianes. És un punt clau de la candidatura o pura casualitat

La vertebració territorial és un punt clau d’aquest equip. No és una aposta nova, ja que de ja fa un temps s’ha intentat descentralitzar les nostres accions i activitats com les Assemblees Nacionals. En canvi, sí que vam creure des del principi que açò calia reforçar-se. Som conscients que el nostre País és molt llarg i divers, i per tant volem tindre veus de tots els llocs, que totes les nostres militants se senten representades i que puguen trobar una persona de referència dins de la Coordinadora Nacional per traslladar les seues necessitats, sabent que aquestes són enteses.

 

Com a representant d’unes joventuts polítiques, quines creus que són les principals necessitats dels joves valencians?

La necessitat de la joventut és poder tindre una vida digna, la qual cosa actualment és pràcticament impossible.

D’un costat l’emancipació, actualment, només el 13,7% de les joves poden emancipar-se al País Valencià. Açò és degut a unes condicions laborals que moltes vegades no ens permeten fer-ho, siga per les condicions salarials o per la inestabilitat d’aquests treballs que no ens garanteixen una estabilitat. A més els preus desorbitats de la vivenda fan que l’habitatge siga totalment inaccessible per a nosaltres.

Tot açò lligat a un dret a l’oci cada vegada menys garantit, que no ens permet desenvolupar-nos com a éssers socials, i les situacions de crisis permanents que la joventut estem havent de suportar, està afectant cada vegada més a la salut mental la qual moltes vegades no és accessible per a la gran majoria.

 

Hi ha una gran desafecció política palpable des de fa temps a les generacions més joves. Què es necessita per a reintegrar a la política a aquells sectors més desafectes?

Crec que la clau està a fer veure a la joventut, que la política és un espai on construir i on podem ser molt útils. Habitualment s’ha mostrat la política com un lloc hostil reservat només per a uns pocs i açò ha fet que no siga atractiu per a moltes joves.

Per tant, hem de mostrar que no és així, que hem construït espais propis on crear, aportar i sentir-nos valorades, ja que el més important és que tot açò no es queda només en aquests espais sinó que està ajudant a posar damunt de la taula la situació d’emergència que la joventut estem vivint i que ara més que mai som necessàries per a posar solucions a totes aquelles coses que hem estat patint durant molt de temps i que estem fent visibles.

En Joves PV no estem sofrint aquesta desafecció, sinó tot el contrari, i crec que és per açò mateix, per haver creat un grup on no hem deixat de tindre activitat en tot moment, on ens hem estat cuidant i on la participació de qualsevol és totalment benvinguda.

 

Quan falta aproximadament un any per a les eleccions municipals i autonòmiques al País Valencià, quina valoració fas del panorama polític al País Valencià?

Crec que a un any de les eleccions cal mirar tot el que hem aconseguit fins ara. I és que davant d’uns anys tan complicats com els que hem patit, la vida de les valencianes ha canviat a millor. Faig una valoració positiva, del que ha suposat el Govern del Botànic on hem sabut arribar a acords i debatre en els punts on no compartim opinions i que açò és el que ha fet qüestionar-nos i avançar.

Per tant considere que açò ha de seguir així, hem de seguir treballant en la cultura de la coalició i treballar molt per tindre un tercer Govern del Botànic, som una garantia de progrés davant de la barbàrie que suposaria un govern del Partit Popular i VOX que no dubtaran en pactar, en tornar al País Valencià als anys més foscos de la política i a estar a la cua de drets i benestar.

 

Quin paper jugarà Joves PV a les eleccions?

Joves PV tenim l’objectiu de ser l’organització jove de referència al País Valencià i estem treballant ja per crear i enfortir lideratges que tinguen una gran presència en aquestes eleccions. És evident que Compromís és un partit amb una gran força municipalista, i açò fa que ja tinguem a moltes joves ocupant llocs rellevants en els seus pobles, en canvi, no passa el mateix en la resta d’espais de representació on la nostra presència és pràcticament inexistent.

Per això en aquestes eleccions Joves PV no volem permetre que açò continue succeint, i exigirem que les joves estiguem representades, que ocupem els espais que ens corresponen, perquè la nostra realitat ha d’estar present sempre.

 

I al projecte de Compromís en general?

En la mateixa línia que en la pregunta anterior. Joves PV clarament treballarem per fer tot el possible perquè Compromís assolisca els resultats que mereix davant del treball i els grans avanços que ha aconseguit en els darrers anys.

Però hem d’estar presents, des de Joves PV volem ser claus en l’elaboració de les propostes de Joventut de cara a aquesta campanya, perquè és essencial que ningú decidisca per nosaltres que és el que necessitem, a més de ser claus en moltes altres matèries, no hem d’oblidar que les joves no hem d’estar presents només en les polítiques de joventut, ja que ens trobem en tots els àmbits dels quals s’ocupa la política.

Quant als espais de representació, fa un temps arribàrem a un acord amb Més Compromís, per tindre assegurats la presència de les joves ocupant almenys en el 20% de totes les llistes, en canvi, no ens conformarem en qualsevol lloc i treballarem per ser visibles i ocupar els espais que ens mereixem.

 

Entrevista realitzada per Guillem Duart i Moreno, estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració Pública per la Universitat de València. Col·laborador de la Fundació Nexe i membre del Bloc de l’Estudiantat Agermanat (BEA).

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu