INTERVENCIÓ DE VICENTA TASA I FUSTER A LA XXVI NIT DEL TIRANT

16/1/2023

articles

Antifeixisme

Tirant

XXVI NIT DEL TIRANT

reflexió

debat

País Valencià

valencianisme

Ecologisme

Feminisme

Fundació Nexe

Per Vicenta Tasa i Fuster. Discurs pronunciat a la XXVI Nit del Tirant el 18/11/2022

 

Bona vesprada i bona nit del Tirant.

 

Un plaer estar esta Nit del Tirant de nou amb totes i tots vosaltres.

 

Tenim poques ocasions per veure’ns totes alhora i poder compartir converses, impressions, i l’alegria de l’estima pel nostre país, i sobretot, l’esperança de seguir transformant-lo i fent-lo més fort i més valencià.

 

No diré que 2022 ha estat un any difícil perquè ja portem un seguit de temporades singularment difícils i dures. Però si alguna cosa caracteritza el valencianisme és la capacitat que té de treballar en tota mena de circumstàncies. És la voluntat de resistir, de voler construir i impulsar projectes per fer possible un País Valencià lliure i sobirà, i on el poble valencià tinga drets realment garantits i unes condicions de vida dignes i igualitàries. 

 

Enguany, com sabeu, estem celebrant el centenari del naixement de Joan Fuster a iniciativa de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. 

 

Tractaré, per tant, de fer-ne un xicotet homenatge utilitzant alguns dels seus aforismes per contar-vos de quina manera el Tirant s’ha fet un poc més fort i ha ampliat les seues mirades en els últims dotze mesos. 

 

Un any de Tirant

Començaré amb un primer aforisme fusterià, que té una càrrega sorneguera important i és un bon consell en època on l’extrema dreta creix a base de fake news i teories conspiratives,

 

No faces de la teua ignorància un argument

Crec que resumeix molt bé el que sempre hem fet al Tirant. Acumular coneixement i arguments fonamentats per vèncer la ignorància. I ho fem amb una voluntat oberta al debat i la reflexió constructiva. 

 

Una filosofia que hem aplicat i que duguem a terme en totes les nostres activitats. Per exemple, en les iniciatives transversals i mantingudes al llarg de tot l’any, com ara en la difusió i publicació setmanal d’articles al web de la Fundació Nexe, també en les activitats de sensibilització a les xarxes socials en fites com el 8 de març, el Dia de la llengua materna, el 9 d’octubre, o el 25 d’abril, entre d’altres. 

 

En este sentit, vull destacar que en 2022 hem editat dues noves publicacions: 

 

El despoblament al territori valencià. Una visió polièdrica. Coordinat per Lluisa Alamá i Vicente Budí, i que pertany a la col·lecció Demos, que ja va pel número 15. I que ha comptat amb el suport dels coordinadors del Lab d’Economia, Miguel Ginés, Josep Luís Miralles i Raül Burriel.

 

I hem encetat una nova col·lecció que es suma a les ja consolidades (les col·leccions Demos, Àgora, Praxis i PPV). La nova col·lecció s’anomena Pebrella.

 

Esta col·lecció acollirà les publicacions resultat d’un projecte al qual li tinc una estima especial: Dones i Valencianisme. Una iniciativa que coordina Reis Gallego, i busca rescatar de l’oblit aquelles dones que han participat en la història del valencianisme al llarg del temps. Es tracta del primer intent d’articulació de la genealogia femenina valencianista formada per aquelles dones que han dedicat bona part de la seua vida a defensar i dignificar el patrimoni cultural, ecològic, lingüístic, i musical del País Valencià.

 

El primer número de la col·lecció Pebrella ha estat, Dones i Valencianisme. Pioneres (1900-1939), escrit per la investigadora Maria Lacueva, i que constitueix el primer treball d’esta nova col·lecció, en coherència amb la tasca que duu a terme el Lab de Feminisme coordinat per Alícia Villar. 

 

Dit això em correspon contar-vos les principals activitats de la Fundació Nexe al llarg de tot l’any.

 

En gener el Tirant va participar en la 5a edició de les jornades de la Xarxa Cruscat presentant l’Observatori del Valencià, amb una intervenció que va anar a càrrec de Francesc Hernàndez i Dobón, membre del Lab d’Identitat i Cultura i responsable de l’Observatori.

 

En març, vam presentar a Castelló de la Plana el Demos 14, El model de creixement econòmic valencià. En un acte moderat per Idoia Arreaza, la tècnica del Tirant i que fa un treball incansable perquè totes les activitats que plantegem es puguen dur a terme. En l’acte de presentació van participar el membre del Lab d’Economia, Xavier Molina, els autors, José Ramón Ruiz i Antonio Cubel, i el director general d’Economia Sostenible, José Vicente Soler. 

 

En maig, la Fundació Nexe va participar en l’Assemblea General de la Coppieters Foundation amb la presència de Susanna Pardines, coordinadora del Lab d’Identitat i Cultura, i Gustau Pérez, president del Tirant.

 

També vam estar convidats a participar en la jornada “Veus plurals en un valencianisme per al s.XXI. Paradoxes i alternatives” organitzada a la Facultat de Dret de la Universitat de València i ho vam fer amb la presència Antoni Bernat membre del Lab d’Identitat i Cultura.

 

Vam presentar l’Àgora 8, Temptacions de frontera: identitat, política i territori al sud valencià, a Monòver. Amb l’autor, Andreu Cañadas, i la regidora de cultura de l’ajuntament de Monòver, Júlia Tortosa.

 

Sense oblidar que vam participar igualment en el Congrés “L’impost sobre les estànces turístiques” de la Càtedra de Tributació Autonòmica, amb la contribució dels membres del Lab d’Economia, José Ramon Ruiz i Asensi Descalç.

 

En juny, va ser el torn de presentar el llibre Dones i Valencianisme. Pioneres (1900-1939) al Jardí d’Aiora de la ciutat de València. Amb l’autora, Maria Lacueva, la coordinadora de Dones i Valencianisme, Reis Gallego, i jo mateixa. Un mes després, en juliol, Reis Gallego i Alícia Villar presentaren el llibre Dones i Valencianisme. Pioneres (1900-1939) al Feslloch.

 

I, igualment, Reis Gallego, amb Amadeu Mezquida, Candela Cabezuelo i Idoia Arreaza van participar en l’Escola Soberanista “Un món en transformació” que va tindre lloc a Santiago de Compostel·la. 

 

I totes i tots, de manera col·lectiva, vam celebrar el I Workshop Interlabs aprofitant que enguany es complien els 40 anys de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia. El workshop Interlabs ens va permetre a totes les persones que formem del Tirant i Nexe treballar d’una manera innovadora i orientada a generar un debat compartit i divers. A fer-nos preguntes i tractar de rellegir les nostres concepcions de país i de la societat valenciana.

 

En setembre, vam presentar el Demos 15, El despoblament al territori valencià. Una visió polièdrica, a la Llotja del Cànem a Castelló de la Plana. Amb les intervencions dels coordinadors, Luisa Alamà  i Vicente Budí, i amb la intervenció de la secretaria autonòmica Elena Cebrián.

 

I igualment en setembre tingué lloc el VII Workshop d’Economia Valenciana, que va debatre els reptes actuals de l’economia i la necessitat d’un canvi de model econòmic que siga necessàriament sostenible.

 

En octubre ens van convidar a participar en una taula redona sobre “Autogovern en perspectiva” a la Facultat de Dret  de la Universitat de València. I ens va representar Raül Esteban Romeu, membre del Lab de Democràcia i Participació, que coordina Òscar Barberà. 

 

I, en novembre, a més de la Nit del Tirant, hem presentat el Demos 14, El model de creixement econòmic valencià a la Plaça del Llibre de València. Amb els autors, Maria José Murgui-Garcia, Antonio Cubel Montesinos i José Ramón Ruiz Tamarit.

 

Hem presentat el llibre Encarant la nova dreta radical del sud d’Europa també a la Plaça del Llibre de València. Amb una de les seues autores Anna López i amb la meua participació. Llibre que coeditem amb la Coppieters Foundation.

 

I, així mateix, hem presentat, el Demos 13, Música popular i feminisme. Estratègia per al canvi a la Plaça del Llibre de Castelló. Amb l’autora, Reis Gallego, i la coordinadora del Lab de Feminisme, Alícia Villar.

 

I, ara, d’ací a unes setmanes, el 10 de desembre es celebrarà el I Workshop del GreenLab a Ontinyent amb la col·laboració de la Coppieters Foundation, que debatrà sobre si cal donar suport al Pacte Verd Europeu o avançar en el decreixement econòmic, i quines estratègies hem de seguir per a una societat de benestar en un futur amb recursos energètics. Este Workshop serà un pas avant en el procés de consolidació del GreenLab de Nexe que coordina Adrià Sisternes. I una bona oportunitat per a participar de manera activa en un debat que ens afecta directament a totes.

 

Un compromís personal i de generacions diverses

El segon i tercer aforismes de Fuster que vull fer servir per parlar del valor i la raó de ser del Tirant són els següents:

 

No desertes: rebel·lat!

La disjuntiva sempre és: o solitaris o solidaris

I Tirant, a la seua manera és una rebel·lió mantinguda en el temps i amb voluntat de renovar-se i obrir nous fronts de batalla o de rebel·lió.

 

Des del compromís personal amb este país, amb la dignitat de totes les persones, i amb la diversitat lingüística i de tota mena.

 

Per això nosaltres no podem ser ni sectàries, ni solitàries. Necessàriament estem obligades a compartir, a construir en comú, a estimar i a valorar el que fem conjuntament, perquè en això consisteix la solidaritat.

 

El Workshop interlabs que vam celebrar el juliol passat, ens va descobrir un fet que em sembla molt positiu i ressenyable.  El fet que dins de Nexe, en els seus Labs, convivim persones de, com a mínim,  tres generacions diferents.

 

És cert que cada generació està obligada a rellegir la història i el futur a la seua manera, i a assumir funcions directives o de lideratge amb criteris propis. 

 

Però les organitzacions que saben fer conviure i aprofitar la memòria de cada generació construeixen projectes de futur més innovadors i més sòlids. 

 

Totes les persones que, en el passat, han treballat i ocupat responsabilitats en el Tirant, totes les que ara ens toca espentar i totes les que ho faran en el futur immediat hem entés el valor de la diversitat interna del Tirant i del compromís que ens uneix i fa que estar hui ací siga un luxe.

 

Aprofite per donar l’enhorabona al nou Consell Nacional del Tirant i de Nexe, amb el president Gustau Pérez i la secretària general Eva Segura al capdavant. I vull agrair també a l’anterior Consell Nacional i molt especialment a Gonçal Grau per la seua tasca constant com a president del Tirant i desitge que com a vicepresident continue aportant idees i iniciatives com sempre. 

 

Un país que estem fent entre totes i tots nosaltres

 

Tornaré als aforismes de Fuster. N’hi ha un que ens interrogava directament i que és una reivindicació immediata i urgent de la democràcia més real i completa. Deia Joan Fuster:

 

Amb què és incompatible la llibertat?

Segurament, cada una de nosaltres tenim una resposta a esta pregunta. Jo vos diré la meua.
La llibertat és incompatible amb l’autoritarisme, amb el domini d’unes persones sobre unes altres, amb la corrupció, amb l’abús de poder, amb la desigualtat, amb el patriarcat, i amb la voluntat de destrucció de les nacions menudes i de les llengües minoritàries.

 

Amb totes estes bestieses és incompatible la llibertat. El nostre país és allargat i molt divers. Som moltes realitats en una. Moltes pulsions en un mateix territori. No és fàcil construir projectes compartits i alliberadors. I els mesos que venen seran decisius per a afermar la llibertat, la igualtat i la cohesió col·lectiva; o per a obrir la porta a governs que només ens poden conduir al desastre en tots els sentits de la paraula, a noves i antigues formes d’opressió, i també a un ús dels recursos públics corrupte i ineficaç.

 

Està molt en joc; perquè el que tenim davant és molt més perillós que el que hem conegut en el passat.

 

Un món en mig d’una crisi civilitzatòria

 

Acabaré recordant un altre aforirme de Fuster.

 

La veritat no sempre coincideix amb la justícia

La història està plena d’exemples on els que tenien raó i defensaven causes més justes han perdut. Tindre raó no garanteix cap victòria. En res. Hem de saber treballar perquè això no ens passe. No serà fàcil, sobretot en un moment històric decisiu com l’actual; però crec que en el Tirant tenim talent i instruments bastits durant més de 30 anys per a fer front a esta realitat. I, a més, ho fem sense por; perquè som conscients que com deia Fuster: 

 

La por engendra monstres.

 

Moltes gràcies i benvingudes a la Nit del Tirant

 

Vicenta Tasa i Fuster és la directora acadèmica de la Fundació Nexe

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu