Presentació dels Àgora 4 i 5: taxa turística i imposició patrimonial
17/7/2019
articles
#agora5
#agora4
Lab d'Economia
Economia
Economia valenciana
El pròxim dimecres 24 de juliol la Fundació Nexe presentarà les dues últimes publicacions de la col·lecció Àgora: el número 4, Sobre l’aplicació d’un impost turístic al País Valencià. Reflexions des de l’economia, i el número 5, Imposició patrimonial. El context espanyol i una proposta per al País Valencià. Ambdues publicacions estan escrites pel professor d’Economia Aplicada de la Universitat de València, Asensi Descalç, qui també és membre del Lab d’Economia de la Fundació Nexe.
L’acte de presentació, que tindrà lloc a les 19 hores a la terrassa del Centre Ocubtre de Cultura Contemporània (c/Sant Ferran, 12), comptarà amb la presència de l’autor i d’altres acompanyants que ajudaran a generar debat sobre els temes que s’exposen. Així, hi participaran Isabel Lozano, regidora a l’Ajuntament de València, Sónia Diaz, directora de l’Agència Tributària Valenciana, i Vicent Ferrer, vicepresident de la patronal hotelera HOSBEC.
L’Àgora 4, Sobre l’aplicació d’un impost turístic al País Valencià. Reflexions des de l’economia, és un full de debat en què reflexionem sobre la pertinença d’aplicar un impost sobre les pernoctacions turístiques en el nostre territori, i hi aportem raons d’equitat del sistema impositiu i d’eficiència. Detallem com s’hauria d’aplicar l’impost als diferents nivells o categories d’allotjaments, distingint entre turisme de costa i turisme rural d’interior. Parem esment en els apartaments turístics davant dels serveis més tradicionals d’hostaleria, atesa la tendència actual cap als apartaments llogats mitjançant plataformes en línia i les importants implicacions que això té en la nostra proposta. Podeu llegir un article de l’autor al respecte de l’obra ací.
D’altra banda, l’Àgora 5, Imposició patrimonial. El context espanyol i una proposta per al País Valencià aborda el paper clau que juga la imposició patrimonial en qualsevol sistema tributari que tinga com a objectiu la justícia impositiva i la funció redistributiva i se centra en analitzar l’impost sobre el patrimoni i l’impost sobre successions i donacions. En un sistema fiscal descentralitzat com l’espanyol, la cessió dels impostos sobre el patrimoni al nivell subcentral —autonòmic— pot acabar produint problemes a causa de l’imperfecte sistema de finançament autonòmic que, com que no exigeix l’adequada corresponsabilitat fiscal, pot portar a una espiral a la baixa en els diferents governs autonòmics, que acaben buidant de contingut aquests impostos, no sols pel que fa a la seua recaptació sinó també pel paper que haurien de jugar en el sistema tributari. En aquest text estudiem aquestes qüestions i presentem unes propostes de reforma.