SI NO FEM SERVIR LA MÀQUINA TRUMP TAMBÉ SERÀ LLAVOR

11/1/2021

Trump

Eleccions estadonunidenques

Biden

EEUU

Colise

Capitoli EEUU

Per Adrià Sisternes Domene

 

“El Trump eixe està xalat”, em diu un amic d’esquerres, militant incansable de base i friqui de la política internacional que em trobe al supermercat. “Està boig. L’han de traure d’ahí ja”, em torna a repetir. Jo el mire, somric amb certa condescendència i, després d’uns segons, li amolle: “La màquina no falla, Tomàs… La màquina no falla”.

 

Tomàs es queda mirant-me amb cara de no entendre res, i jo marxe, pague ràpid, i me’n vinc a escriure. Al meu amic Tomàs, li l’han tornada a colar. “Merda, joder, ens han tornat a guanyar”, reballe enfadat quan arribe a casa. “Qui? Què? Què dius?”

 

El tipo del barret amb banyes, el boig eixe disfressat de bou, el de la gorra al despatx de la Pelosi… No són cap grup de bojos. No és un colp d’estat. No volen enderrocar Biden, no volen enderrocar ningú. No, tio, és l’alt-right de sempre! És l’amplificació del relat hipermediàtic. És el brunzit permanent. La màquina no falla!

 

Mentre al saló de casa periòdics i mitjans digitals omplin portades d’imatges grotesques i surrealistes, al menjador Twitter bull amb memes divertidíssims. O pitjor, amb reflexions interessantíssimes d’una esquerra que se sent intel·ligentíssima, espaviladíssima, eruditíssima. Al soterrani, però, alguna cosa fa soroll. Generadors, calderes, compressors… La màquina del poder de Donald no s’atura mai.

 

Radicalitzar la base republicana, fer creure que les eleccions han estat robades, soscavar la legitimitat de l’administració Biden. L’objectiu racional del moviment no és donar un colp d’estat. No pot ser-ho: les eleccions estan perdudes, i Trump ho sap. Intentar tombar Biden no només no sembla possible constitucionalment, sinó que implicaria, a més, ser processat, i possiblement condemnat fins i tot a presó.

 

Pel que lluita Donald Trump és molt més important que unes eleccions o un govern: és l’hegemonia, és el poder. I el poder ara mateix, és resistir al capdavant del Great Old Party. La great old pugna, vaja.

 

Amb una base radicalitzada, Trump fa la pinça a les elits republicanes que van veure la temptació de desfer-se d’ell després de la derrota electoral. Amb vora el 70% de la militància republicana trumpismitzada (o entrumpida, o atrumpada), els atacs interns dels barons del seu bàndol tenen poc recorregut.

 

“El Trump eixe no està xalat, Tomàs”. El Trump eixe es retractarà, demanarà possiblement calma. O no, i li aplicaran el 25th Amendment, l’impeachment, el que siga. Amb les seues mamarratxades, Trump ha bastit un relat i ha guanyat el futur. Podem intentar soterrar-lo, fer-ne burla a les xarxes o omplir columnes de diaris prestigiosos, però, si no fem servir la màquina, Trump també serà llavor.

 

Adrià Sisternes Domene és expert en anàlisi big data. Assessor d’estratègia política al Partit Europeu Aliança Lliure Europea

 

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu