XXV NIT DEL TIRANT I DE LA FUNDACIÓ NEXE

20/12/2021

XXV Nit del Tirant

Fundació FULL

Premi Tirant

aniversari

valencianisme

Cultura

ACV Tirant lo Blanc

Fundació Nexe

El passat divendres 26 de novembre vam assistir a la XXV Nit del Tirant; la celebració va tindre lloc a la Sala Off de la Ciutat de València. Va ser un acte en què les sòcies i els socis, les amistats i totes les persones convidades van poder gaudir de la cultura en valencià. Enguany, per segon any consecutiu, la festa ha estat una mica diferent, respectant en tot moment les mesures de seguretat recomanades i dels protocols sanitaris vigents. Amb cura i precaucions poguérem gaudir de la nit amb un ambient càlid que vam crear entre tots i totes.

 

 

Durant l’acte vam vibrar amb la veu potent i jove d’Ester Querol, la cantant valenciana de Vinaròs i una de les promeses més destacades del panorama musical valencià. Va obrir la nit amb algunes de les cançons del seu nou i emergent projecte musical, donant les gràcies «per comptar amb dones i projectes emergents, perquè a voltes és molt difícil trobar aquestes petites finestres emergents».

 

 

 

 

 

 

 

L’encarregada de conduir l’acte va ser Saray Cerro, comediant i humorista valenciana i presentadora de Podríem Fer-ho Millor de la ràdio pública valenciana d’À Punt. La presentadora va omplir de riures i bones vibracions la sala durant tot l’acte, contant-nos algunes anècdotes com les experiències en l’adolescència i amb la lectura del Tirant lo Blanch de Joanot Martorell; també va fer esment a la trajectòria de l’ACV Tirant lo Blanc que suma enguany trenta anys i la importància de sentir-nos i ser valencians i valencianes. Una conducció molt divertida per a una nit important, si encara no la coneixeu, busqueu el Podríem Fer-ho Millor i escolteu-la.

 

Vicenta Tasa i Fuster, directora acadèmica de la Fundació Nexe ens va adreçar unes paraules molt boniques i emotives per celebrar amb les persones presents a la sala -i les que no ens van poder acompanyar – la dècada que suma la Fundació Nexe i els trenta anys de l’ACV Tirant lo Blanc. Malgrat que 2021 també ha estat i és un any complicat, hem aconseguit reactivar molts dels nostres projectes i dur-los endavant amb molta satisfacció: cinc noves publicacions de la Fundació Nexe, una d’elles en col·laboració amb la Coppieters Foundation; la sisena edició del workshop d’economia valenciana, la quarta edició del workshop d’identitat i cultura i la segona edició del workshop de feminisme en col·laboració amb la Coppieters Foundation, recorrent el País Valencià de nord a sud i de sud a nord; també els articles setmanals al web on hem reflexionat, aprés i debatut sobre molts temes que ens afecten com a valencians i valencianes; el projecte Dones i Valencianisme que ha vist la llum enguany i el camí recorregut enguany per l’Observatori del Valencià.

 

Durant el discurs, Vicenta va aprofitar per a compartir les experiències d’enguany, els reptes assumits i la pèrdua que per a les nostres entitats ha suposat el traspàs de Joan Antoni Ginés, el nostre tresorer. Com va recordar Vicenta Tasa, Joan Antoni era un valencianista compromés amb el seu país i, com ell deia, «la principal raó del valencianisme i de Nexe és resistir i construir» i seguirem resistint i construint, també per ell i per seguir el gran regal que ens ha deixat: la seua feina i el seu llegat.

 

Tot seguit, va accedir a l’escenari Raül Burriel i Calvet, membre del Consell Nacional de l’ACV Tirant lo Blanc per atorgar el Premi Tirant 2021 a la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), per la seua trajectòria i compromís cívic amb la defensa de la nostra llengua i de la cultura del País Valencià. Com va indicar Raül, la Fundació FULL havia de rebre aquest premi «pel seu esforç destacable en la promoció del llibre i la lectura com a instruments de difusió i transmissió de la cultura, així com a element de desenvolupament i progrés personal i social al País Valencià». El premi va ser recollit de les mans del seu president, Jesús Figuerola i Lamata, que va donar les gràcies a l’entitat pel reconeixement i va dedicar unes paraules molt emotives a totes les persones assistents: «amb la distinció que ens atorgueu estem reconeixent el treball tenaç i discret de les persones que fan possible que la Fundació Full duga endavant tots els projectes». Uns projectes que, a més, són remarcables per a la promoció de la nostra identitat, llengua, cultura i literatura. A més a més, al seu discurs ens va donar la notícia que l’any vinent es farà una Plaça del Llibre a Sueca, aprofitant l’any Fuster el 2022. El president va fer menció a la trajectòria de la Fundació FULL «una Fundació on estan representat quasi la pràctica totalitat del sector literari valencià», i va fer un repàs per aquest sector i ens va regalar algunes xifres que ens encoratgen a continuar endavant.

 

Per concloure, poguérem escoltar i emocionar-nos amb la intervenció de Gonçal Grau i Muedra, el president de l’ACV Tirant lo Blanc i de la Fundació Nexe. Gonçal va iniciar la seua intervenció, carregada de sentiments, agraint l’assistència a totes les persones presents, càrrecs assistents i altres personalitats. Va fer un repàs per molts dels projectes fets durant el 2021 des de l’ACV Tirant lo Blanc: la continuïtat de l’aplicació BonSenyal i la campanya #NormalitzaLaPlatja amb Plataforma per la Llengua; el documental El Llegat elaborat i presentat en col·laboració amb Joves PV, on es fa un repàs per la trajectòria musical valenciana; l’acte d’Identitat Trans/Realitat Trans en col·laboració amb el BEA, per parlar i contribuir a la diversitat dins del País Valencià; la campanya a xarxes de #TopsValencians per seguir difonent la cultura valenciana que ja suma la seua segona edició; la campanya de #TirantdeLlibres pel Dia del Llibre Valencià; hem posat en funcionament el #TirantEnXarxa per establir i teixir relacions i cooperacions amb altres entitats com ACPV, Escola Valenciana, Intersindical i altres entitats, cooperatives i espais valencians.

 

Per a finalitzar la seua intervenció va dedicar unes paraules molt emotives en record a Joan Antoni Ginés: «per a mi Joan Antoni no era tant sol el tresorer», una persona propera, confiable, amigable i treballadora pel seu País que vam anar recordant amb les paraules de Gonçal. El president va fer repàs per la petjada tan important i gran que ha deixat Joan Antoni a les nostres entitats però més enllà: a tot el valencianisme i des de totes les esferes. Va per tu, Joan Antoni, tirem endavant i ho seguirem fent com tu ho hagueres fet, treballant incansablement des del valencianisme i deixant ben clars tots els projectes a les fitxes.

 

Ens veiem el 2022!

Vull subscriure'm i rebre les novetats de la Fundació Nexe en el meu correu